torstai 30. toukokuuta 2013

My school in AusHeissan!

Multa on jo pariin otteeseen kyselty koulupostausta, ja tajusin, etten ookkaan vieläkään kertonut ihan kauheesti tästä mun koulusta, ja koulusysteemistä Ausseissa yleensä. Huomenna on mun vika päivä koulussa, mutta vielä ei oo myöhästä! :D
Eniveis, jotain näistä asioista oon saattanut mainita jo ohimennen aiemmin, pahottelut jos joku kohta kuulostaa ihan pelkältä kertaukselta.

Hey guys!
So this time I'm only writing in Finnish, just because I'm only talking about the school system in Australia and CCB, pretty much, and I'm sure all of you Aussies know everything about them already so you wouldn't find this very interesting anyway! :D Also, I'm just simply too lazy. What a surprise.Australiassa koulusysteemit on enemmän tai vähemmän erilaisia joka osavaltiossa, mutta yleinen linja on se, että koulut jaetaan julkisiin ja yksityisiin kouluihin. Yksityiset koulut voi vielä lisäks olla katolisia, ja tyttö-, poika-, tai sekakouluja. Mä käyn Catholic College Bendigoa, yksityistä katolista sekakoulua siis, niin kun oon jo monesti täällä toitottanut. CCB onneks lahjotti mulle tän vuoden ilmasena, niin ettei mun tarvi maksaa niitä monen tonnin ympärillä kieppuvia lukukausimaksuja! Yhtenä yhdistävänä tekijänä melkein kaikkien koulujen välillä on kuitenkin koulupuvut, joista jokasella koululla ala-asteelta lähtien on oma versionsa. En oo varma onko näin kaikissa kouluissa, mutta ainakin meillä on talvi-, kesä- ja liikkapuvut erikseen. Sitten me voidaan vielä ostaa erikseen rugbysvetari, takki, pipoja, huiveja ja mitä kaikkee, plus year 12:llä on aina omat paidat.
Talvella tyttöjen koulupuku koostuu Harry Potter -tyyliin valkosesta kauluspaidasta tummansinisen neulepaidan (mun tapauksessa year 12 jumperin) alla, kravatista, ruudullisesta tummansinisestä vekkihameesta, tummansinisistä sukkahousuista ja mustista naurettavan suurista nahkakengistä. Poikien puku on muuten sama, mutta vekkihameen tilalla on tummanharmaat suorat housut.
Kesällä tytöt käyttää vaan ruudullista, vaaleensinistä kauluksellista mekkoa, supertyylikästä ihme kalastajahattua plus niitä samoja kanoottikenkiä tummansinisten sukkien kanssa. Poikien kohalla kesäpuku tarkottaa vaaleensinistä kauluksellista t-paitaa, vaaleenharmaita suoria shortseja, hattua ja kalossikenkiä harmailla sukilla. 
Liikkapuku on koko vuoden sama, tytöillä ja pojilla: viininpunanen t-paita ja tummansiniset shortsit tai kolisihousut. Se oli aluks mun mielestä tosi outoo, että tytöt ja pojat käytti samoja vaatteita! :DTyttöjen kesäpuku, liikkapuku, poikien kesäpuku. Kuva vääristää vähän värejä, toi poikien paita on kirkkaampi ja vaaleensinisempi livenä.

Vasemmalla kesäpuku, oikeella talvipuku! En rajannut päätäni tahallani pois tosta toisesta kuvasta, onnistuin vaan jotenkin taidokkaasti ottaan sen kuvan just niin et pää jäi pois.. Kravattikin on sopivasti vinksallaan, haha. Skilled! ;)


Koulupäivät alkaa joka päivä viittä vaille 9 homeroomilla, jossa luetaan tiedotukset läpi, höpistään ihan muuten vaan kaikkee yleistä ja turhanpäivästä, ja syödään kakkua jos jollakulla on synttärit, luokanvalvojan ja oman "luokan" kanssa. Jokanen luokka koostuu about 20 oman tuvan oppilaasta kaikilta vuosiluokilta 10-12. Me ollaan Amyn kanssa samassa luokassa, jeejee! Jokanen päivä kestää puoli neljään asti, paitsi perjantai jollon kaikkien year 12 päivä loppuu vartin yli yks. Kaikki tunnit on 45 minuutin mittasia, ja joka ainetta on kolme oppituntia viikossa, aina kaks tuplatuntia ja yks yksittäinen.


 • 8.55-9.10 Homeroom
 • 9.10-10.35 Period 1 & 2
 • 10.35-11 Recess (välitunti, jollon syödään morning tea eli pientä välipalaa)
 • 11-11.45 Period 3
 • 11.45-1.15 Period 4 & 5
 • 1.15-2 Lunch
 • 2-3.30 Period 6 & 7

Aineet, mitä mä oon tehnyt tänä vuonna, on siis ranska, englanti, uskonto, outdoor ed, drama ja köksä. Katolisuus meidän koulussa näkyy pääasiassa niin, että uskonto on pakollinen aine kaikille, kaikki teemat ja sloganit (esim. tän vuoden teema Grow in mercy) perustuu Raamattuun, joka aamu alkaa oman tuvan rukouksella, ja pari kertaa vuodessa on koulun messu ja liturgioita. Joissakin toisissa katolisissa kouluissa oon kuullut sääntöjen olevan tosi tiukkoja, vaikka ettei meikkiä sais käyttää ollenkaan ja hiusten pitäis olla aina kiinni, mutta meillä ei oikeestaan. Onhan niitä sääntöjä aika liuta, mutta niiden noudatus ei oo ihan niin tarkkaa. Alussa kauhistelin, että miten oikeen selviän kaikkien niiden sääntöjen kanssa, mutta mihinkään muihin ongelmiin en oo joutunut, kun että oon saanut pari kertaa huomautuksen liian isoista korviksista. Koulupukua pitää käyttää joo, eikä kynsilakkaa tai massiivisia koruja sais olla, mut muuten ulkonäköön, meikkaukseen tai hiustenlaittoon ei puututa. Kesällä meille sanottiin, etta mekon helma ei sitten saa olla 10cm korkeempana polvesta, mutta ei sita kukaan oikeesti tullut mittaileen :D Ja mä varsinkin pääsen superhelpolla, kun oon kerta vaihtari, haha!
Food tech kitchen

Apua tätä näiden kahen laatua. Alempana on kuitenkin meidän koulun kirjasto, ja ylhäällä outdoor ed-luokka :)

Drama hall

Tää on practice sacin aikana, siks tää istumajärjestys on vähän kummallinen haha!

Meillä on siis koulussa yhteensä 2000 oppilasta. Meidän koulu on tosin jaettu kahteen eri kampukseen, La Vallaan, jossa vuosiluokat 7-9 opiskelee, ja Coolockiin, joka on vuosille 10-12. La Valla on jonkun parin kilometrin päässä, joten itse tässä rakennuksessa ei oo kun "vaan" tuhat oppilasta. Meillä on koko koulun yhteisiä assemblyjä plus tapahtumia muutaman kerran vuodessa, niinkun se uintikarnevaali helmikuussa, jollon oikeesti näkee ja tajuaa tän koulun hervottomuuden, haha. Opettajia on se 260, joista about reilu sata meidän kampuksella. Ite en tunne läheskään kaikkia opettajia, mutta melkein kaikki opettajat vaikuttaa tuntevan kaikki vaihtarit :D Välit opettajien kanssa on tosi rennot, melkein kaverimaiset riippuen opettajasta, vaikka kaikkia puhutellaan Mr. ja Mrs. Koulunkäynti on muutenkin huippurentoo täällä, läksyjä tulee nyt vikana vuonna enemmän, kun viime vuonna, mutta mun kohalla taas vaihteeks se ei oo ihan hirmu tiukkaa.. ;) Tein kaikki sacit, eli paikalliset ei kokeet mutta vähän pienemmät testit, ja keskiarvosesti sain aina jotakin 85% paikkeilta, eli ihan hyvin oon pärjännyt! Nyt vikoina viikkoina oon lähinnä vaan chillaillut koulussa, kun muut valmistautuu tulevaan koeviikkoon, jonka ite missaan, niin eipä ihan kauheesti oo ollut kouluhommia tehtävänä.


Working hard... ey? ;)

Selfies with my fav teacher, haha!

Da awesome head of house!

Koulusysteemistä vielä, että meidän lukuvuosi on jaettu neljään jaksoon. Joka jakson jälkeen on kahen viikon loma, plus paljon random vapaapäiviä pitkin vuotta ja kahen kuukauden kesäloma joulu-tammikuussa, ja koeviikko on kahesti vuodessa. Tää vaihtelee kuitenkin osavaltioittain! Aika isoja eroja Suomen koulusysteemiin kuitenkin :) Meidän koulurakennus itessään on aika vanha, ja jotkut luokat ja varsinkin tuolit ja pöydät ei oo kovin hääppösiä. Itse asiassa mulla on ihan hirvee ikävä oman lukion juuri remontoituja tiloja, haha! :D Jokasella oppilaalla on omat lokerot, jonne tavarat jätetään päivän ajaks ja tunneille otetaan vaan kirjat ja läppärit, jotka on vuokrassa koululta. Vaikka rakennus on vanha, teknologia on uutta, ja melkeimpä vielä isommassa roolissa kun Suomessa. Coolock koostuu hirmu monesta eri rakennuksesta, jotka näyttää ulkonäöltään ihan täysin erilaisilta, eikä oikeen mätsää yhteen.. :D 
Eniveis, kouluruokaa ei oo, vaan se pitää tuoda ite tai ostaa koulun kanttiinista. Myöskään mitään ruokalaa tai syömistiloja ei oo, vaan yleensä istutaan ulkona maassa tai muutaman pöydän ääressä syömässä. Meillä on aika kiva piha, kun täällä on palmuja ja eukalyptuspuita! Alussa se oli tosi cool mut nyt tähän mennessä oon täysin tottunut niihin, mutta nyt loppuaikoina oon taas yrittänyt nauttia niistä oikeen olan takaa, Suomessa kun harvemmin palmu tuijottaa ensimmäisenä vastaan enkunluokan ikkunasta.
Koulun 'portti'


Canteen line thingy

Huh, jopas tästä tuli kilometripostaus! Tänään oli siis mun tokavika koulupäivä (meidän head of house järkkäs pizzaa sen kunniaks lounaaks! Mulla on kans Australian lippu johon ihmiset kirjottelee nimmareita, se vilahtaa tuolla alempana :) ja oikeestaan vika kokonainen koulupäivä, kun year twelvet kerran pääsee aina vartin yli yks perjantaisin, niin kun kirjottelin ylempänä. Ekaa kertaa koko vuonna se harmittaa mua! :( Oivoi. Samaten mua harmittaa, että se my day -videopostaus jäi multa tekemättä, mut en tiä sitten olisko näitä kaikkia itkusia heippoja ollut ees niin kiva kuvata. Mulla on kyllä random videoita koulusta joita koitan koota yhteen vielä jossain vaiheessa, mutta niin. Olis pitäny aiemmin tajuta kuvata se video, mut aattelin vaan aina et "kyllä mulla on vielä aikaa, kyllä mulla on vielä paaaljon aikaa", mutta eipäs loppujenlopuks ollutkaan! 


Our awesome drama class!

Last class together, nooooo :(

The cutest koala beanie (which is so small tho haha!) and photo album, aw :) Thanks guys!


Toivottavasti jaksoitte lukea! Jos vielä jokin jäi ihmetyttämään tai herätti mielipiteitä tai ajatuksia Aussien koulusysteemissä, kysykää ihmeessä / pistäkää kommenttia! :)

The. Best. Class. Ever. 


5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Eri maiden koulusysteemit on aina mielenkiintoisia. Itteä totta kai kiinnostaisi kuulla siitä miten katolilaisuus näkyy koulussa ja oppilaissa, millaisista taustoista nuoret tulevat kristilliseen kouluun ja mistä syistä jne. Toisaalta näitä voin kysellä livenäkin. (:

  T: Antti Timonen
  ps. pahoittelut tuplasta, ei tullut nimi ensimmäiseen ^^"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, olisin voinut kirjotella vähän oppilaiden taustoistakin tietysti! Noh, sepustan livenä sitten niin kun sanoit :)

   Poista
 3. ihan hyvin jakso lukea, ei ees tuntunu pitkältä:) tosi kiinnostava teksti!

  VastaaPoista