torstai 23. toukokuuta 2013

Canberra

Heissuli!

Mulla on ollut järkyttävän hyvä fiilis jo jonkin aikaa. Pari viime päivää ollut tajuttoman ihania syksysiä, aurinkoisia päiviä, niin että pakostikkin ihan pelkkä sää on nostanut suupielet korviin. Pari viime päivää on ollut kans kiireisiä kavereiden kanssa hulinoidessa, leffassa ja ulkona syömässä käydessä. Kaikki on jotenkin mennyt niin putkeen ja elämä on niin ihanaa, etten oo antanut ees ajan tikityksen haitata, vaan käyttänyt joka hetken elämiseen ja tekemiseen pakkauskriiseilyn ja murehtimisen sijasta. Oon onnellinen mitä pienimmistäkin asioista, ja päivä päivältä arvostan kaikkea enemmän, mitä mun elämä pitää sisällään. :) Ja just näillä fiiliksillä aion mennä loppuun asti!

I've been feeling super happy for quite a while. These past couple of autumn days have just been so nice and sunny that only the beautiful (but cold!) weather itself has made me smile. These couple of days have been also busy with catching up with my friends, and going to movies and out for dinner. Everything has just been so  good in general that I haven't even thought about time that flies or worried about packing and leaving, instead, seized every moment and enjoyed my days here. I'm just so happy about all the things I have in my life :) And I'm gonna hold on this feeling until the end!
Nyt kuitenkin vihdoin kirjottelen viime viikon Canberran matkasta, joka oli kyllä mielenkiintonen kokemus. Ensinnäkin, siellä oli KYLMÄ! Sai ihan oikeesti pukee muutaman kerroksen vaatetta päälle, plus tietysti elää villasukissa. :D En tiedä miten Canberran lämpötila on niin paljon viileempi, vaikka se on pohjosemmassa kun Bendigo? (Täällä kun siis yleensä pohjonen = lämmin, etelä = viilee.
Hypättiin bussiin ja tien päälle viime tiistaina kesken koulupäivän, ja yhteensä saatiin huristella kaheksan tuntia, että päästiin perille. Meitä oli kolme-neljä luokallista Legal Studies ja Politics -opiskelijoita, plus kolme vaihtaria, eli minä, amerikkalainen tyttö ja argentinalainen poika, jota en ollut ikinä nähnyt tätä reissua ennen! Yhteensä siis suunnilleen 45 huipputyyppiä oli matkassa, joista tunsin huimat kolme etukäteen. (Miks kaikkee tuntuu nyt yhtäkkiä olevan kolme tässä stoorissa?! :D) Eniveis, perjantaihin mennessä olin tullut tutuks ihan kaikkien kanssa, ja moni harmittelikin et mitä mä nyt heti meen lähtemään takasin kotiin kun meistä just vasta tuli kavereita.

Finally I'm writing about our Canberra trip last week, which was such an interesting experience. Firstly, it was freaking cold in there! :D It was reasonable to live in my woolen socks and wear a couple of layers of clothes, haha. I don't understand how Canberra is so much colder than Bendigo, even though is Canberra is further north? 
Anyway, we started our 8-hour-road-trip last Tuesday at 2:30pm towards Canberra with three or four classes of Politics and Legal Studies students, plus us three exchange students (an American girl, a boy from Argentina and myself). I knew three out of 45 people before, but by Friday I had become friends with everyone, which was great!
4 people, 4 different countries, 4 different continents!Ai niin, kiperä lauseentäydennyskysymys teille, rakkaat lukijat: Australian pääkaupunki on..?
Ei, se ei oo Sydney, eikä myöskään Melbourne. Viiden pisteen vihje, se saattaa lukee otsikossa, plus miljoonasti tässä postauksessa ja mun blogissa varmaan muutenkin... :D
Canberrahan se on siis, hah! Ihan sillä vaan, koska tosi monet (mukaanlukien mä ite muutama vuosi sitten) sekottaa Sydneyn mukaan kuvioihin, siinä missä Canberrasta kaikki ei välttämättä ole edes ikinä kuullut. Canberra ei kaupunkina sinänsä ollut mitenkään ihmeellinen: ei korkeita pilvenpiirtäjiä, järkyttävää liikennettä tai miljoonittain ihmisiä. Oikeestaan siellä ei tuntunut näkyvän ihmisiä yhtään missään :D 
No miks ihmeessä se sitten on pääkaupunki? Meillä itseasiassa oli oikeen sellanen opaskierros tästä aiheesta. Tässä siis Australian historiaa part I lyhyesti: Canberra rakennettiin Sydneyn ja Melbournen väliin, koska niiden kahen välillä ei osattu päättää, että kummastako tehtäisiin pääkaupunki. Sen takia Canberra on myös sisämaassa, eikä meren rannalla. Nyt tunnen itteni viisaaks, jes! 
Ja vielä toinen random päteminen, huomasin siellä kierroksella, että se oli suomalainen nimi joka oli tullut Canberran suunnittelukilpailussa toiseks! Aika mielentöntä kyllä, hyvä Suomi ;)

I think it's a bit funny that Canberra is the capital of Australia since it is so much smaller than, for example, Sydney, which foreigner people (including myself some years ago, hehe) always consider as the capital, whereas they might not have ever heard about Canberra. As a city Canberra wasn't actually that exciting; no high skyscrapers, no crazy traffic jams or heaps of people everywhere. Actually there was hardly any people at all, haha!
So why is it the capital then? We had a guided tour about this topic, and I learned that Canberra was built in the middle of Sydney and Melbourne because people couldn't decide between those two big cities which one should have been the capital. Yup, I  feel smart now!

And then a random fact of the day, I noticed that it was a Finnish person who had become second in the competition of designing Canberra! Good on ya Finland ;)


Go Finland ;)

A tiny Canberra!


Spot da Finnish flag!
ISKÄ, tää on omistettu sulle! :p

Canberrassa on siis kaikki Australian poliittiset keskipisteet, niinkun parlamenttitalo, korkein oikeus ja kaikkien maiden suurlähetystöt. Pääsin räpsiin parit kuvat Suomen omasta! :) Sitä isänmaallisuuden tunnetta.

So we visited all the politic places in Canberra, including Parliament House, the high-court, and all the embassies. I also got to take some photos of the Finnish one! :)

Kierrettiin kaikki maholliset paikat Canberrassa läpi, ja oli kyllä ohjelmantäyteiset neljä päivää, haha! Mä en siis lue täällä kumpaakaan noista lakiaineista, mutta kaikki lakiasiat kiinnostaa mua, vaikka niistä onkin hullun vaikeeta päästä kärryille :D Oli siistiä päästä seuraamaan Australian parlamentin istuntoo (okei, mulla on ihan superhukassa kaikki nää termit!), nähdä presidentti ja tepastella eduskuntatalon katolla. Piipahdettiin kans rahatehtaalla, jossa joka ikinen Australian kolikko on valmistettu, ja Australian War Memorialilla, joka oli niiiin kaunis ja iso rakennus. Itellekkin tuli upee fiilis, kun seisottiin siellä monen sadan muun ihmisen kanssa ja katottiin sodissa kaatuneiden australialaisten sotilaiden muistolle järjestettyä seremoniaa, samalla kun kaikki lauloi Australian kansallislaulua. Ehkä munkin pitäis vielä opetella sen sanat ennen lähtöä!

We had super busy four days! I don't study either of those subjects (Politics/Legal Studies), but law stuff interests me a lot, even though it is hard to fully understand them haha :D It was cool to get an opportunity to participate in question time, saw Julia Gillard and walk on top of the roof of the Parliament House.
We also visited the Royal Australian Mint and War Memorial, just to mention a few. War Memorial was so beautiful and peaceful place. It was such an amazing feeling when we stood there with a hundred other people, watched the ceremony held in honor of the soldiers that had lost their lives, while everyone sang the national anthem of Australia together. Maybe I should finally learn its lyrics as well!Parliament House


Parliament House from inside

On top of the roof of the Parliament House!


 Päästiin vielä viimesenä päivänä just ennen lähtöä ihan yllättäen tekeen tuttavuutta yhen aborginaaliperäsen miehen kanssa, joka majaili vanhan parlamenttitalon edessä aborginaalien omistamalla alueella. Kai ne ihan hyvin siellä pärjää, mutta kävi silti sääliks, kun niille oli siellä vaan telttoja ja hökkeleitä. Kuitenkin, se mies kokos meidät kaikki siihen nuotion ympärille, ja kerto aivan mielettömän mielenkiintosia stooreja kaikista aborginaalien perinteista ja tavoista, ja siitä, miten meidän tulis elää tulen kanssa, eikä vieroksua sitä. Ei kuulosta tässä mun surkeiden selittelyjen keskellä siistiltä, mutta uskokaa pois se oli ehkä koko reissun kohokohta! :) Se oli kans aika creepy, kun tää mies kerto meille, ettei sen tarvi kysyä meiltä kysymyksiä meidän elämästä, vaan se tietää ne vastaukset jo, koska se osaa kertoo ne pelkästään meidän liikkeistä, eleistä, ilmeistä, tyylistä, kulmakarvojen asennosta.. En tiedä oliko se totta, mutta siinä tilanteessa se jotenkin kyllä tuntu siltä! :D
No, paluumatkakaan ei sitten sujunut ihan suunnitelmien mukaan, kun meidän kaheksan tunnin matka venykin niin, että yllättäen päädyttiin matkustamaan kellon ympäri. Meidän bussi siis hajos illalla keskelle ei-mitään, kun oltiin silti vielä kolmen tunnin päässä Bendigosta. Siinä sitten pilkkopimeessä jouduttiin odottamaan monta tuntia sitä, että saatiin se bussi korjattua, ja lopulta oltiin viis tuntia myöhässä aikataulusta. Mä missasin yhen hyvän kaverini synttärit, se otti vähän aivoon, mutta minkäs sille mahto. Ihan hauska muisto siitä jäi, vaikka siinä hetkessä kyllä jurppi :D Kaikki Aussit on tosin niin rentoja, ettei kukaan muu ollut ees juurikaan moksiskaan koko jutusta! Saatiin se aika ihan hyvin kulumaan, tyhmää läppää heittäessä, mun suomee opettaessa, ja piilosta leikkiessä, joka oli muuten pelottavaa keskellä ei-mitään ja ihan pimeessä!

Then, just before heading back home, we met this Aboriginal born man in front of the old Parliament House, chilling in the Aboriginals' own area thingy. I think the people living there were doing just fine, but couldn't help myself feeling sorry for them since they only had tents and hovels here and there around the area. Anyway, we gathered round the fire and the man we met told us unbelievably interesting stories about Aborigines' traditions, beliefs and lifestyle. Man, it was just so amazing, perhaps even the biggest highlight of the whole trip! :)
Then we started our trip back home, which didn't quite go like planned. Our bus broke down in the middle of nowhere, when we were still 3 hours away from Bendigo. It didn't help much that it was completely dark already! So we had to wait there for many hours until they fixed the bus and finally got home 5 hours late. I missed one of my good friend's birthday party, and the level of frustration was too damn high at that moment. Later on, it's more like a funny memory, though :D It wasn't too bad to wait there, to be honest, with good company and our retarded jokes. Nearly any of the Aussies didn't even mind about it, oh how laid-back people all the Aussies are! :D
Our bus wasn't quite sure where it was going..#dabusbrokedown!

Tässä oli siis mun tän vuoden vikat reissuilut Ausseissa. Meliin koitan päästä vielä tänä sunnuntaina, ja siinäpä se sitten. Yyh!

Eniveis, huomenna on National Walk to School Day, joten mäkin aattelin repästä ja ihan kävellä kouluun. 
Ei se edes oo niin hirmu kaukana, mutta jotenkin tohon busseilla kulkemiseen vaan tuppaa jumittautumaan. 
Huomenna illalla aion kans kokata hosteille oikeen kunnon suomalaisen illallisen, ja koittaa leipoa ruisleipää! Siitä ja sen onnistuneisuuden tasosta lisää myöhemmin, nyt lähen treffaan nukkumattia :) 
Moikka! 

So this was the last trip for me in Australia, for now. I'll go to Melbourne next Sunday but that's it then. Bwaah.

Anyway, it's National Walk to School Day tomorrow, so I'm gonna do it ;) It's not too far or anything, but somehow it's always easier to catch a bus every morning. Lazy lifestyle huh?
Tomorrow evening I'm also gonna cook a Finnish dinner for my host family and also bake rye bread by myself! I'll tell you more about it later, better go to sleep now :)
See ya! xo2 kommenttia:

 1. Thanks, Ampsu! Great pictures !
  Looks like a new version of the Boomerang- fighter plane. The propeller has five blades, but the first model has only three . And the new version´s propeller is adjustable.
  Or is that a Hawker Tempest MK II with the british insignia?
  Anyway, thanks again!

  - You know who -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No worries, I actually have a couple of more of them, I'll show them for ya when I get back! :)
   Haha, I have no idea what kind of plane that is since I thought it was just a random one that I took photos of and it was so funny when I told everyone that "my dad would love this!", and there we go, you know everything about it :D
   Can't wait for seeing you again daddy!!

   Poista