keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Answers, part I


Heippahei! 

Mun oli pakko jakaa nää vastaukset kahteen eri postaukseen, kun niitä oli niin hirmunen määrä! :D Täältä pesee siis eka osa. 
I had to divide these answers into two different posts cause there were so many questions :D So here's the first part.


Mihin sun oli kaikkein vaikeinta sopeutua alussa?
En oo varma oliko tää nyt ihan vaikein, mutta nopeesti mietittynä vasemmanpuoleisen liikenteen lisäks rahoihin, varsinki kolikoihin :D Mulla meni niin pitkään ennen kun opin elämään kolikoiden kans, niissä ei oo mitään järkee kun 2 dollaria, joka on siis arvokkain kolikko, on kaikkein pienimmän kokonen, ja 50 senttiä on puolestaan ihan hervoton! :D Mun piti aina varmistaa sataan kertaan, että onko toi nyt 10, 20 vai 50 senttiä, ja onko toi dollari vai kaks.


What was the most difficult thing to adjust at the beginning?
I'm not sure if this was the very hardest thing to adjust, but Australian dollars besides the left-sided traffic. Especially coins, oh man it took so long time for me to get used to them since they don't make any sense when the coin of 2 dollars is the smallest and the coin of 50 cents is massive as?! Like seriously, what the :D I had to always check one million times which one was which and stuff, haha.

Jos saisit ottaa kolme (huom, vaan kolme!) mitä tahansa asiaa Ausseista mukaan Suomeen, mitkä ne olis?

Koska "hostperheen, kaverit ja pari kengurua" on liian nähty vastaus, sanon että aussien elämänasenteen ja palan aksenttia (tää oli vasta yks asia, jooko? :D), tähtitaivaan (se on erilainen kun Suomessa, oon varma että täällä tähtiä näkyy paljon enemmän!) ja mun jättisängyn ♥ 


If you could take three (only three!) whatever things with you to Finland, what would they be?
Because 'my host family, my Aussie friends and a couple of kangaroos' would be too mainstream, I choose the laid-back, Aussie lifestyle and their accent (this was only one thing, right?), the stars (seriously, I bet you can see so much more stars here than in Finland and it's awesome!) and my supercomfy bed ♥ 


Mikä on yleisin stereotypia mihin oot törmännyt suomalaisista puhuttaessa? :D Mitä aussit (tai muutenkin ulkomaalaiset) ajattelee siellä Suomesta ja suomalaisista?
Melkein kukaan ei tiedä Suomesta tai suomalaisista oikeesti yhtään mitään, ei edes sitä että meillä muka olis igluja ja jääkarhuja :D Ehkä se on kuitenkin yleisin luulo, että Suomi olis Pohjoisnavalla / ihan Pohjoisnavan naapuri.

What is the most common stereotype of Finnish people you've heard? What do the Aussies think about Finland and the Finns?
Almost no one knows anything about Finland or Finnish people, they don't even think we'd have polar bears and igloos in Finland! :D Anyway, maybe the most common one I've heard is that they think Finland is part of North Pole or right next to it.


Mitä liikuntaa oot Ausseissa harrastanu?
Kävin Amyn kanssa tanssimassa, joka oli kaikkee hiphopista steppaukseen mutta suurimmaks osaks kuitenkin jazzpainotteista. Meillä oli näytökset ennen joulua ja ollaan nyt kesälomalla siitä, mutta en oo varma voinko jatkaa sitä tänä vuonna, kun en tuu oleen enää täällä, kun näillä on seuraava näytös. 
Sitten, käydään salilla Willin ja hostisän kanssa yleensä about 3 kertaa viikossa, mutta joskus harvemmin, jos ei oo aikaa. Samaten käyn lenkillä Bonnien, eli siis hostien kultasennoutajan kanssa niin usein kun ehdin ja jaksan. Tosin nyt alkaa olla niin kuuma, että ulkona hikoilee ihan tarpeeks ilman juoksemistakin :D
Alotin myös vesipallon pari kuukautta sitten, jota reenaan kahesti viikossa, ja se onkin just kivaa kesällä.

What sports have you done in Australia?
I went dancing with Amy, which was mostly jazz. We had concert before Christmas and we're on summer holidays now. Then, I go to the gym with Will and my host dad. I also go for a walk with Bonnie when I feel like it and have time and energy :D Now it's started to be so hot that you're sweaty enough even without running, though! :D
And I joined to a water polo team a few months ago as well. We have training twice a week and it's just nice sport in the summer!


Harmittaako sua, et joudut vaihtaan luokkaa ja palatessasi siirtymään vuotta nuorempien kanssa samalle luokalle?
Jep, harmittaa. Se oli yks niistä harvoista miinuspuolesta koko vaihtovuodessa :/ Ei mua siis haittaa se, että tuun olemaan nuorempien kanssa samalla luokalla, vielä kun tiedän, että sielläki tulee oleen mahtavaa porukkaa, mutta just se haittaa ettei mulla tuu oleen enää samoja tunteja mun parhaimpien kavereiden kans, saatika vanhojentansseja tai abitouhuja. Eikä samaa ryhmänohjaajaa!

Do you mind that you have to be with one year younger kids at school next year?
No, but it sucks that I can't be with my closest friends anymore and have same classes with them. It's probably the worst thing in my whole exchange, that I have to repeat one year at school back in Finland I mean.


Ketkä on sun mielestä maailman komeimmat/kauneimmat julkkikset?
Näitä vois löytyä aika liuta, mutta naisista esimerkiks Jennifer Aniston ja Eva Longoria, jota mä oon aina pitänyt yhtenä kauneimmista. Miehistä taas mm. Chris Hemsworth, Cory Monteith ja, yllätys yllätys, Lindz West ♥  Ei varmaan tarvi perustella ;)

Who are the most handsome / the most beautiful celebs in the world in your opinion?
There are so many, but two of the most beautiful women, in my own list, are Jennifer Aniston and Eva Longoria. When it comes to men, Chris Hemsworht, Cory Monteith and Lindz West are definitely on the top! You probably do not need any further proves about that ;)

Kärsitkö Ausseihin tultuasi kauheesti aikaerorasituksesta eli jetlagista? :D
Joo kärsin, eikä ollu mitään hajua kellonajoista! Olin siellä Sydneyn valmennuskurssilla koomailemassa ekan viikon, ja ekana iltana saapumisen jälkeen meidän piti ottaa tunnin torkut ja mennä kuudelta syömään, mutta hupsheijaa herättiin yheltätoista ja nukuttiin sit reippaasti vaan seuraavaan aamuun asti ilman ruokaa :D Samaten välillä tuntu ihan mahottomalta pysyä hereillä päivisin, ja parin ekan viikon ajan menin aina tyyliin puoli 9 tai 9 nukkuun :D

Were you jet lagged when you arrived to Australia?
Yes, I was. And never had an idea what was the time! :D I was at the Sydney camp during the first week and in the first evening we were supposed to take a nap of one hour and then go to eat dinner at six o'clock, but then we suddenly woke up at 11 and have missed the whole dinner :D Sometimes it also felt completely impossible to stay awake during daytime and during a couple of first weeks I always went to the bed like 8.30-9pm :D


Tuleeko sun porukat/kaverit käymään Ausseissa?
Ei tuu. Ehkä kuitenkin jonain päivänä tulevaisuudessa ;)

Is your family or your friends coming to visit in Australia?
Nah, not this time. Maybe some day in the future... ;)


Olitko hyvä englannissa ennen matkalle lähtöäsi? Onko kielitaitosi parantunut? :)
Aattelin aluks olleeni tosi hyvä englannissa jo heti kun tulin, ja kyllä mä koulussa siitä aina kiitettäviä numeroita saanutkin et ei sillä, mut nyt myöhemmin oon kuitenkin tajunnut kuinka mielettömästi mun kielitaito kehittyny ja etten ehkä ollutkaan niin huippu heti alussa.. :D Ennen kun tulin tänne, olin tavallaan ujo puhumaan englantia, kun pelkäsin aina että tulee kielioppivirheitä tms, ja kun juttelin Amyn kanssa Facessa ennen kun tulin tänne, mun piti aina tarkistaa jostain sanakirjasta tai kääntäjästä että kaikki on varmasti oikein :D Se meni kuitenkin tosi nopeesti ohi täällä, kun tajusin että kaikki ymmärtää kuitenkin mitä tarkotan, vaikka en täydellistä englantia puhukkaan. Alussa en myöskään melkein koskaan pysynyt täysin kärryillä, kun kateltiin telkkaria tai elokuvia täällä tai jos joku selitti innoissaan jotain stooria nopeella tahdilla, mutta nyt pystyn ihan sujuvasti mukana niin leffoissa kun keskusteluissakin :) Kyllä mulle silti tulee välillä tilanteita, kun pitää kysyä että mitä toi ja toi sana tarkottaa tai selittää joku asia vaikeemman kautta, jos en tiedä sitä oikeeta sanaa mitä käyttää. Oivoi, olipas sekava selitys, toivottavasti sai jotain selvää.. :D


Were you good at English before your exchange year? Have your skills improved during your stay?
Well, at first I thought I was brilliant right from the start, but later on I've realized I wasn't that awesome than I thought.. :D Nah, I've always got good marks in English and stuff, but before I came, I was kind of shy when I spoke in English cause I was so scared of grammar mistakes. I got over it very soon, though, when I realized people can still understand me, even though I don't speak English perfectly :D At first it was also harder to watch movies or understand when someone spoke very quickly and I didn't quite have a clue what was going on. Sometimes I still have to ask what does this or that word mean or explain something in a bit harder way if I don't know the right word to that particular thing, but most of time it's all good now :)
Ootko tuntenu oloos missään vaihees ulkopuoliseks?
Perheen kesken tai vapaa-ajalla en, mutta koulussa aina välillä joo. Yhessä vaiheessa, kun olin ollut täällä about 3-4 kuukautta ja se alkuhuuma oli ohi, tunsin itteni useesti ihan hirmu ulkopuoliseks varsinkin musiikissa, kun kaikki muut soitti kitaraa ja pianoo ja laulo ja osas jokasen popkappaleen koko maailmassa ilman nuotteja ja ite olin siellä huiluni kanssa ainoona klassisen musiikin soittajana :( Se meni kuitenkin ohi, vaikken koskaan tuntenutkaan täysin kuuluvani sinne :D Sain silti pari tosi läheistä kaveria musiikista, mutta jotenkin tuntien aikana tuntu silti ulkopuoliselta.

Have you ever felt like an outsider?
With my family or during free time the answer is no, but at school yes, at times. When I had been here about 3-4 months, I felt like an outsider quite often especially in my music class when everyone else played their guitars and piano and sang and could play every single song in the hit music world without any notes, and then there was me and my flute with my notes of classical music. Yep, what a loser :D I don't know, maybe it was totally pointless to feel in that way anyway, but eventually I got over it even though I still never completely felt that I belonged in that class :D Don't get me wrong, the people in my music class were still totally awesome and I made a couple of very good friends, but still.


Ootko saanu uusia kavereita paljon?
Todellakin! Mulla ei oo pelkästään yhtä tiettyä kaveriporukkaa tai muutamaa parasta ystävää, joiden kanssa hengaisin täällä, vaikkakin yhen kaveriporukan kanssa oon viettänyt enemmän aikaa kun toisten, vaan vietän aikaa oikeestaan kaikkien kanssa. Oon siis tutustunu tosi moneen mahtavaan ihmiseen täällä ja saanu suuren liudan uusia kavereita :) Se on ihan kivaa vaihtelua omistaa hervoton lauma kavereita, mutta välillä kyllä tunnen olevani vähän hukassa, kun Suomessa oon aina tottunut siihen, että on se yks yli muiden. 

So, have you made many friends?
Absolutely! Actually I don't have one particular friend group or a couple of best friends who I hang around with all the time but I spend time basically with everyone. I've met do many amazing people and made heaps of new friends! :) It's so good to have bulk of friends but I still sometimes feel a bit lost without my best friend right next to me.


Onko teillä ollut hostperheen kanssa mitään riitoja?

Ei mitään! Tai siis totta kai meillä on perus sisaruskinasteluja Amyn ja Willin kanssa joskus, lähinnä mä ja Amy vastaan Will, mutta mitään isoja erimielisyyksiä tai mielipahaa ei oo aiheutunu mistään. En vaan voi tajuta, kuinka hyvin ollaanki tultu juttuun ja kuinka onnekas muutenki oon hostperheen suhteen :) Välillä tulee jopa ikävä mun omien vanhempien kanssa käytyjä tappeluita ja tuntuu, et vanhemmat täällä vois ihan oikeesti suuttua mulle edes joskus :D

Have you had any arguments with your host family?
Not a time! I mean, of course we sometimes have these fights between us siblings, mostly just me and Amy against Will, but nothing more serious or bigger disagreements or displeasure have existed at all. I can't even realize how well we all have get along and how lucky I've been with my host family in general! :) Sometimes I even miss the arguments with my own parents and I think that my host parents could yell at me at least sometimes, haha :D


Kuinka usein pidät yhteyttä perheeseen ja kavereihin Suomessa?
Perheen kanssa jutellaan Skypessä suunnilleen pari kertaa kuussa ja kavereiden kans satunnaisesti ehkä parin kuukauden välein :D Facebookissa tosin juttelen mun veljen ja läheisimpien kavereiden kans melkein päivittäin, tai ainakin sillon kun on aikaa. STS sano, ettei perheen ja kavereiden kanssa pitäis jutella päivittäin, mutta mulle siitä ei ainakaan oo mitään haittaa vaan päin vastoin :) 

How often do you talk with your parents and friends in Finland?
We Skype with my family about twice a month or so and occasionally with my friends :D Although, I talk with my closest friends and with my brother on Facebook almost every day or at least when everybody has time. STS, my exchange organisation, said that you shouldn't keep contact to your home country every day, but for me it's not bad thing at all :)


Kuinka usein ikävöit kotiin?

En oikeen osaa sanoo mitään tiettyä, tyyliin "joo joka toinen viikko", kun se voi tulla välillä ihan satunnaisesti ja yllättäen pienistä asioista. Tai siis se on vaikee selittää, mietin kyllä joka päivä perhettä ja kavereita Suomessa ja tavallaan odotan niin paljon ens kesäkuuta, kun palaan Suomeen, mutta en mä silti sillä tavalla ikävöi kaiken aikaa. Ja tuntuu et vuodenajatki vaikuttaa, kun kouluaikana tuli enemmän ikävä kun tajus, kuinka paljon parempaa monet asiat on Suomessa koulun suhteen (:D), ja tuli useemmin sellanen fiilis et "olisimpa Suomessa", mut nyt kesällä se tunne ei oo tullu kertaakaan! Enkä mä muutenkaan oo mikään koti-ikävä-ihminen, mutta ennen tätä vuotta kun oon ollu maksimissaan 2 viikkoo yhteen menoon erossa kaikesta ja kaikista, niin totta kai se silti tuntuu.

How often do you miss everything back at home?
I can't really say anything like 'yup every second week' cause it just suddenly comes sometimes from little things that remind me of home. Yeah, it's so hard to explain, but I do think about my family and friends in Finland every single day and can't wait for that day when I'll see them all again but I don't still miss them all the time. And it feels like the seasons affects to my feelings as well since during autumn and winter, when we were at school, I missed everything more, especially when I realized how much more I like the Finnish school system (no offence, Aussies!) and I was like 'oh I wish I was back home', but now, during summer, that feeling has never reached me! Usually I'm not that kind of homesick person anyway, but since two weeks was the longest time I've been without my family and everything before my exchange, of course it hits differently now.


Mitä ikävöit eniten Suomesta?
Sanomattaki selvää että kaikkia läheisiä ihmisiä, mutta sen lisäks ehkä eniten suomalaista ruokaa, niin kun kliseisesti maitoo ja ruisleipää :D Ja lumilautailua. Ja sitä tietynlaista vapautta, kun pysty tulemaan ja menemään enemmän miten ite tahto, kun täällä on kuitenkin riippuvaisempi kyydeistä ja muuta. 

What do you miss the most?
It's pointless to even say that my family and all the close people but apart from that probably Finnish food, like milk and bread :D And snowboarding.


Meinaatko palata Austraaliaan vaihtarivuotes jälkeen?
Iha varmasti! Oon jo kehitelly ajatuksia et tulisin töihin tänne lukion jälkeen jos se olis mahollista, mutta aika näyttää.. :p

Will you come back to Australia after your exchange year?
Absolutely certainly! I've already thought I'll come back and work here after I've graduated if it'll be possible, but we'll see.. :p


Oliko sulla monta matkalaukkua mukana kun saavuit Australiaan?

Vaan yks matkalaukku ja yks reppu käsimatkatavarana! Meillä sai olla korkeentaan 23kg tavaraa mukana ilman, että tuli lisämaksuja, ja mulla oli 22,9 tai jotain vastaavaa :D Yritin tosin ottaa mahollisimman vähän tavaraa, koska tiesin että tulisin ostaan järjettömästi kaikkee vuoden aikana, ja sit kaikki pitää kuitenkin saada takasin Suomeen jollain keinolla. Mua hirvittää jo valmiiks se pakkausoperaatio joka odottaa muutaman kuukauden päässä..!


Did you have many bags with you when you arrived to Australia?
Only one suitcase and one backbag as hand luggage! We were able to take up to 23 kilos of stuff without extra fees and I had 22,9 kilos or something like that :D I tried not to take much stuff with me, though, since I knew I'd have to take them all back to Finland one day somehow, and actually I'm already afraid of all of that packing I have to do in a couple of months..!


Jäikö sulta kotiin mitään tärkeetä, minkä olisit halunnu ottaa mukaan?

En ottanut yksiäkään korviksia mukaan niiden lisäks, jotka sattu oleen korvissa lähtöpäivänä, kun aattelin et ostan kuitenki koruja täältä. Nyt myöhemmin oon tajunnut et olis kannattanu ottaa kaikki maholliset mukaan, kun täältä harvemmin saa H&M tyylillä 20 paria korviksia 3 dollarilla, kun ne on kalliimpia täällä :D Pari kertaa on kans tullut ikävä jotain paitaa tai muuta vaatetta, jota en ottanu mukaan, mut mitään oikeesti tarpeellista ei jääny! :)

Did you mistakenly leave something important behind that you would have liked to take with you?
I didn't take any pairs of earrings with me except of those ones that I was wearing at the moment I left cause I thought I'll buy all the jewellery from here. Now I've realized I should've taken more earrings and stuff with me cause usually they are more expensive here! :D Sometimes I also miss a random shirt or other clothes I didn't take with me but I forgot nothing seriously important :)


Onko Australiassa hinnat samanlaiset kun Suomessa?

Yleensä hintatasoilla ei oo mitään ihan hurjan suurta eroo. Jotkut jutut on tosin huomattavasti halvempia, niinkun hedelmät ja julkinen liikenne (ainakin Victoriassa, kun junalippu Meliin maksaa 4,40 suuntaansa!), mutta sitten vaikkapa jäätelö on paljon kalliimpaa täällä, samoin kun ruoka ravintoloissa ja kahviloissakin. Vaatteet on kans hiukan halvempia, mutta niin, se riippuu aikalailla asiasta :)

Is Australia as expensive as Finland?
In general, prices are pretty much the same in both of them. Some things are cheaper here, though, like fruits and public transport (at least here in Victoria when a train ticket to Melbourne costs $4,40!) but, for example ice cream is far more expensive than in Finland, as well as food in restaurants and cafes. Clothes are a bit cheaper but, you know, it depends :)

Tämmöstä tällä kertaa! Koitan nyt vihdoinkin saada sen sepustuksen viime viikostakin aikaseks, jota oon vääntänyt jo varmaan neljättä päivää :D Palaillaan siis, heippa mussukat ♥ 

That's it this time! I'll finally try to finish the writing about our beach holiday since I've been working with it for 4 days or something, haha :D See you honeys xoxo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti