lauantai 5. toukokuuta 2012

Hakuprosessi

Heissan!


Mitenkäs teidän vaput tuli hulinoitua? Itse ainakin vietin ehkä parhaan vapun ikinä, tässä todiste siitä:

Äää mun elämän parhaat kolme minuuttia! :D Kuva ei todellakaan oo mikään imarteleva, mutta se ei haittaa koska Lindz. ♥

Päästiin siis juttelemaan meidän idolin (hmm, se ei oo ihan oikea sana tähän mutta olkoon :D) kanssa ja eksyttiinpä vielä samaan kuvaankin jotenkin kummallisesti! Haha, voisin jaaritella tästä vaikka kuinka ja paljon, mutta ehkä jätän tän hehkuttamisen nyt tähän tällä kertaa. :D


Sen sijaan ajattelin palata vaihtariteemaan ja läjäyttää ilmoille niinkin mielenkiintoisen aiheen kuin hakuprosessin! Ihan hirmuisesti mullistavia käännekohtia tää vaihe ei siis sisältänyt, mutta se on kuitenkin sen verran oleellinen asia vaihtoon lähtemisen kannalta että ajattelin kertoa siitäkin nyt vähän tarkemmin muutamalla tuhannella sanalla, jos vaikka joku vaihtoon lähtemistä harkitseva sattuisi joskus tätä blogia vilkaisemaan. :)


Sitä ei heti välttämättä tule ajatelleeksi, kuinka iso urakka koko hakuprosessi onkaan. Aikaa, hermoja ja paperia siihen saa kulumaan aivan tuhottomasti! Itse sain hieman esimakua siitä mitä tuleman pitää, kun veljeni ähersi omien lappujensa kanssa muutama vuosi sitten. Silloin lähinnä heitin sääliviä katseita paperinivaskan suuntaan ja yritin auttaa kadonneiden lippusten metsästyksessä. Ajatus omasta, tulevasta paperisodastani tuntui enemmän kuin kaukaiselta, enkä osannut tai oikeastaan edes halunnut kuvitella itseäni tuossa samassa tilanteessa. :D Nyt tuntuukin ihan hullulta, että siitä on jo yli vuosi, kun löysin itseni aloittelemassa tätä omaa projektiani!


Koko homma jyrähti käyntiin muutaman sivun mittaisella esihakemuksella, joita lähettelin ensin YFUlle, sitten STS:lle ja parille muullekin järjestölle. Esihakemukset koostuivat hiukan järjestöstä riippuen ainakin henkilötiedoista, tuoreimmasta todistuksesta sekä opettajien suosituksista. Sen jälkeen sovittiin järjestön kanssa haastatteluajankohdasta. Haastattelujen järjestelyt tavasta paikkaan vaihtelevat järjeistöittäin: jotkut järjestöt järjestävät ryhmähaastatteluja, toiset yksityishaastatteluja. Omani oli ensin YFUn suomenkielinen ryhmähaastattelu (jonne tosin ilmaantui lisäkseni vain yksi Saksaan hakenut poika :D) Metson jossakin luokkatilassa, sitten STS:n yksityishaastattelu englanniksi Sokoksen kahvilassa. Eniveis, oli haastattelu sitten minkälainen tahansa, se on meiningiltään tosi rento eikä sitä todellakaan kannata pelätä. Itsekin tosin olisin voinut kuolla siihen haastattelua edeltäneeseen jännitykseen, mutta myöhemmin ajateltuna kaikki jännitys oli ihan turhaa. :) Onneksi haastattelijat ovat itsekin olleet vaihtareita ja tietävät tilanteen täysin! Haastattelu sisältää kysymyksiä silloisesta elämäntilanteesta, ihmissuhteista, asenteista, ajatuksista etc, ja hiukan ongelmanratkaisutaitojen mittaamista. Kielitaito ei ratkaise lopputulosta kunhan vain jotenkin pystyy reagoimaan kysymyksiin, ja sönkötys on täysin sallittua!


Muutama viikko haastattelun jälkeen viime toukokuussa paikkani siis varmistui, ja silloin sekä innostus että paperimäärä triljoonakertaistuivat. Sitten niitä lomakkeita alettiinkin täyttämään ihan toden teolla äidin kanssa! :D Parit kunnon tappelutkin saatiin aikaan, kun yötä päivää väännettiin hakupakettia valmiiksi. No ei nyt sentään, itseasiassa olin varautunut paljon suurempaankin urakkaan mitä koko touhu loppujen lopuksi oli. :D Paketti valmistui ihan omalla painollaan vaikkakin tekemistä oli ihan kiitettävästi. Kannattaa siis hakea ajoissa, että on aikaa täyttää hakulomakkeita rauhassa! Jos aikoo lähteä vaihtoon, niin kaikki yläasteaikaiset todistukset kannattaa laittaa talteen, niitä oli nimittäin ihanaa alkaa metsästämään kaiken muun tohinan lisäksi hakuvaiheessa. Toinen muistiin painettava juttu on kaikkien rokotusten ja myös suurempien sairauksien päivämäärät. Itse jouduin ottamaan vesirokkorokotteen ihan turhaan, koska ei ollut mitään todisteita, että olisin sairastanut sen, vaikka muistan tehneeni sen ihan vuoren varmasti! Mutta niin, vaikka hakupaketti sisältää paljon kaikkea, se on täysin selätettävissä. :)Tässä on lista kaikista niistä jutuista, mitä hakupakettii piti sisällään. Terveystodistus, oppilaan & vanhempien kirjeet, valokuva-albumi, itse hakupaperit...
Vielä en kuitenkaan voi onnellisena heittää jalkoja pöydälle vaikka itse hakuprosessi onkin ollutta ja mennyttä, vaan nyt mun pitäisi repiä jostain aikaa host-perheelle tuliaisiksi menevän Suomikirjan tekemiselle ja viisumin hakemiselle, joka onkin oma pikku projektinsa. Viisumin hakuun on tulossa tarkkaakin tarkemmat ohjeet STS:ltä, siitä siis ehkä lisää vähän myöhemmin! :)
Oli sen verran kuivaa tavaraa tällä kertaa, että Rémi Gaillard on tähän loppuun enemmän kuin paikallaan! Ei tätä voi muuta kun arvostaa, ihan huikee. :D Missähän päin Ausseja tämmösiä kenguruita pääsis näkemään?

3 kommenttia:

 1. Moi! :) itekkin olen menossa tonne ausseihin vaihtoon ja oli ihana lukee tosta sun hakuprosessista! pakko kyllä myöntää että oma hakuprossessini oli hiukan erilainen; siinä maan valinnassa, hakemisessa ja hyväksymisessä kesti vain 3 pv ja ei pitänyt tehdä mitään tuollaisia hakupapereita :)

  tuolla siis ite bloggailen ja lue jos kiinnostaa :)
  www.living-with-kangaroos.blogspot.com

  sait myös uuden lukijan ja hauskaa vaihtarivuotta!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Jee, kohtalotoveri! :p Haha, kiva kuulla kun aattelin et toi oli niin tylsää tavaraa ettei kukaan jaksais lukee tota :D Kävin lukemassa sun blogista tarkemmin tosta sun hakuprosessista, vaikuttaa kyllä joo hiukan erilaiselta! :D Mitä ihmettä, ei ollenkaan hakupapereita?! Vaikka eipä siinä mitään, pääasia että päästiin molemmat Ausseihin! ;)

   Jep todellakin kiinnostaa, itseasiassa oon ollutkin jo sun blogin lukija, haha :) Ja samat sanat sulle, huippua vaihtarivuotta! :)

   Poista
  2. Joo menin siis vaa haastatteluun ja se oli siinä :D ja sit oikeestaan vasta sen jälkee tuli noit paperisotii, suositusten hankkimista, lääkärikäyntejä ja rokotuksia... Mutta joo pääasia että tonne pääsee!! :)

   Poista